Trouwen in de kerk

Trouwen in de kerk - Pauline Suidgeest Ceremoniespreker
Misschien vind je het gek dat de trouwambtenaar schrijft over trouwen in de kerk, maar graag inspireer ik jullie aan de hand van mijn ervaringen over ‘kerk en huwelijk’.

Twee Brabantse mannen

Ik werd benaderd door twee Brabantse mannen die hun huwelijk graag wilden vormgeven door een combinatie van het burgerlijk huwelijk en een kerkelijk aspect. Hiervoor zochten zij contact met de pastoor van hun parochie. Hij weigerde hun huwelijk in te zegenen, ondanks dat de voltrekking niet in een kerk was en in een andere gemeente zou plaatsvinden. Ben en Theo waren gekwetst door zijn uitspraken en zijn weigering, daar diezelfde pastoor op hun verzoek wel hun nieuwe woonhuis had ingezegend. Na ons kennismakingsgesprek vroegen ze mij om ook de kerkelijke inzegening van hun huwelijk te verzorgen. Ik was blij met het vertrouwen, maar ben niet in staat om deze rol te vervullen. In Nederland geldt immers een scheiding van Staat en Kerk.

Persoonlijke mix

Ik heb voorgesteld om met elkaar een mooie plechtigheid samen te stellen, waarin ‘mijn’ trouwceremonie zou worden aangevuld met kerkelijke teksten die werden gelezen door dierbaren en familie. Het huwelijkspaar heeft vervolgens veel tijd en energie in gestoken in de samenstelling en organisatie van de huwelijksplechtigheid. In de tussentijd hebben we veelvuldig overleg gehad over de optimale volgorde van de verschillende bijdragen. Het werd een geweldige en zeer persoonlijke mix van wet, kerk, religieuze en hedendaagse muziek.

Huwelijksmis

Het eindresultaat was dat op een prachtige, zonnige zaterdag in september er in een mooi Brabants kasteel een uniek huwelijk plaatsvond. Door de combinatie van locatie, muziek, maar vooral de invulling door trouwambtenaar én dierbaren, ontstond een uiterst persoonlijke, emotionele en prachtige “huwelijksmis”. Meneer pastoor had het vast niet beter kunnen doen dan de vrienden en familie van Ben en Theo, want het paar is nog steeds in de zevende hemel.

Trouwen in de kerk - Pauline Suidgeest Ceremoniespreker

Judith en Twan

Ook Judith en Twan komen uit Brabant. Muziek is hun lust en hun leven. Zij spelen beide in een orkest, hebben elkaar bij een vakantie-orkest leren kennen en voor hen staat vast dat ze willen trouwen in een kerk, met muziek. Maar omdat ze niet kerkelijk zijn, vinden ze het niet kloppen om alleen voor de sfeer en de mooie akoestiek in een kerk te trouwen.

Ursulinenkapel

Vlakbij hun woonplaats vinden ze in Tilburg de Ursulinenkapel. In deze mooie, oude kapel kan het wettelijk huwelijk gesloten worden en de gemeente Tilburg stemt er soepel mee in dat ik het huwelijk van Judith en Twan voltrek. In de voorbereidingen hebben we onder meer overleg over de plaats van de muziek tijdens de ceremonie. Het ene moment vraagt om andere muziek dan het andere. Op sommige momenten moet muziek een stilte opvullen en is voor de achtergrond, op een ander moment kan muziek uiterst emotioneel zijn en mag het royaal op de voorgrond.

Live-muziek

Op een winterse dag trouw ik Judith en Twan in de oude kapel. De kapel heeft sfeervolle glas-in-loodramen en er knappert een gezellig haardvuur. Het muziekensemble speelt met veel gevoel de zorgvuldig uitgekozen muziek voor hun dierbaren. De prachtig uitgevoerde live-muziek geeft een extra dimensie aan de ceremonie. Judith en Twan genieten zichtbaar van elkaar, haar zoon Milan en alles wat onderdeel uitmaakt van hun huwelijksvoltrekking. En ze zijn niet de enigen.Tijdens de champagne en bruidstaart, die direct na de ceremonie in de kapel worden geserveerd (kom daar maar eens om in de kerk!), beluister ik verschillende complimenten over deze bijzondere en zeer persoonlijke trouwceremonie.

Jullie ultieme trouwceremonie

Pauline Suidgeest Ceremoniespreker & Zelfstandig TrouwambtenaarDus, als je niet in de kerk mag trouwen of twijfelt of je het echt wilt; ik ga graag met jullie op zoek naar jullie ultieme trouwceremonie inclusief alle elementen die daar voor jullie bij horen.

  Neem contact op voor een vrijblijvende telefonische kennismaking.

Delen: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someone

Bedrijfsgegevens

Ervaringen

Pauline Suidgeest Ceremoniespreker 10 uit 20 ervaringen